Apelsin- och chokladkaka

Dekor
Rivet skal av 2 apelsiner
½ dl apelsinlikör
½ dl pressad apelsinsaft
100 g smör
200 g mörk blockchoklad
4 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl

Blanda skal, likör och apelsinsaft i en kastrull. Låt det koka sakta till ca 2 msk återstår. Låt svalna.

Sätt ugnen på 175°. Smält smör i en kastrull och ta den av värmen. Låt blockchokladen smälta i smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner apelsinblandningen och smörblandningen samt vetemjölet.

Fördela smeten i små smorda och bröade formar (30 st) eller i en stor ca 1½ liter.
Grädda i nedre delen av ugnen - små kakor cirka 20 minuter - stor kaka cirka 55 minuter. Låt svalna i formen. Sikta över florsocker.

Cognac, punsch eller mera pressad apelsin kan ersätta apelsinlikören.