Äppeltidens kaka

Dekor
Botten:
punkt 3 dl vetemjöl
punkt 1 hg smör
punkt 2 msk socker
punkt 4 msk kallt vatten
Fyllning:
punkt 1 hg mandelmassa
punkt 3-4 fasta saftiga äpplen
punkt 1 dl socker
punkt 1 hg smör
punkt 2 stora äggvitor

Arbeta ihop mjöl, smör, socker och vatten. Ställ degen kallt en stund och kläd en eldfast form (ca 24 cm i diameter) med degen. Skär bort degen som hänger utanför kanterna och nagga degen i botten med en gaffel.

Riv mandelmassan och lägg den på pajdegen i formen. Rör smör och socker pösigt. Riv äpplena och blanda ner i smeten. Tillsätt de hårt vispade äggvitorna och vänd ner dem. Bred blandningen över mandelmassan. Gör ett gallermönster av den överblivna pajdegen. Pensla med ägg och grädda kakan i 225° varm ugn i 30 minuter.