Ciabatta
|
![]() |
||||||||||||||||||||||||
Fördeg:
|
Deg:
|
||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||
Dag 1: Lös upp jästen i lite vatten till
fördegen. Rör ner övriga ingredienser. Degen blir ganska lös och
behöver inte arbetas. Sätt plastfilm över bunken och låt stå minst
12 timmar, gärna över natten.
Dag 2: Tillsätt vatten, jäst, olivolja och mjöl till fördegen och bearbeta den kraftigt. I en köksmaskin tar det cirka 15 minuter, något längre om man knådar för hand. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare fem minuter. Gnid in en långpanna med olivolja. Häll ut degen i den och tryck till den med fingrarna doppade i olivoljan. Täck långpannan med plastfilm och låt stå i rumstemperatur minst 1½ timme. Ta bort plastfilmen och strö över polentagrynen. Vänd upp degen på ett bakbord med polentan nedåt. Dela degen i 6 ciabattabröd med en degskrapa. Lägg dem på smorda plåtar med polentasidan uppåt. Sätt ugnen på 250º. Låt brödet jästa i 20 minuter medan ugnen blir varm. Ställ in en ugnssäker form med vatten i botten på ugnen och sätt in bröden på mellersta falsen. Ta ut vattenformen efter fem minuter och sänk värmen till 200º. Låt bröden stå inne ytterligare 20 minuter. Låt svalna på bakgaller. Tips! Om man vill ha tomatciabatta istället byter man ut vattnet dag 2 till tomatjuice. Man kan också smaksätta med att blanda ner finhackade soltorkade tomater eller hackade svarta oliver eller finhackad spenat eller solrosfrön för att få lite variation på bröden. |