Citron- och marängpaj (12-14 bitar)

Dekor
Mördeg:
125 g smör
½ dl florsocker
1 äggula
2½ dl vetemjöl
Fyllning:
2 stora saftiga citroner
3 stora ägg
2 dl strösocker
75 g smör

Maräng:

2 äggvitor
8 msk strösocker

Hacka samman mördegen i en matberedare. Låt vila i kylen minst en timma.

Riv under tiden citronskalet och pressa ur saften. Vispa ägg och socker pösigt i en rostfri bunke som kan sättas i vattenbad. Tillsätt citronskal samt citronsaft under kraftigt vispande. Sätt över bunken i hett vattenbad över värme och fortsätt vispa tills smeten blivit tjock, pösig och trögflytande. Ta bunken från värmen och vispa i smöret klickvis.

Kavla ut den mellan två mjölade smörpapper. Täck en pajform (ca 24 cm i diameter) och picka botten. Förgrädda i knappt 200° ca 8 minuter. Fyll med citronkrämen och grädda ytterligare 10 minuter. Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum och tillsätt sockret i en fin stråle under fortsatt vispning. Vispa tills marängen kan formas till spetsiga toppar. Ta ut pajen och skeda eller spritsa över marängen. Sänk värmen till 175° och fortsätt grädda tills marängen fått lite färg.