Hacka samman mördegen i en matberedare. Låt vila i kylen
minst en timma. Riv under tiden citronskalet och pressa ur saften. Vispa ägg och socker
pösigt i en rostfri bunke som kan sättas i vattenbad. Tillsätt citronskal samt
citronsaft under kraftigt vispande. Sätt över bunken i hett vattenbad över värme och
fortsätt vispa tills smeten blivit tjock, pösig och trögflytande. Ta bunken från
värmen och vispa i smöret klickvis.
Kavla ut den mellan två mjölade smörpapper. Täck en pajform (ca 24 cm i diameter)
och picka botten. Förgrädda i knappt 200° ca 8 minuter. Fyll med citronkrämen och
grädda ytterligare 10 minuter. Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum och
tillsätt sockret i en fin stråle under fortsatt vispning. Vispa tills marängen kan
formas till spetsiga toppar. Ta ut pajen och skeda eller spritsa över marängen. Sänk
värmen till 175° och fortsätt grädda tills marängen fått lite färg. |