Croissanter

Dekor
15 g jäst
2½ dl mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
200 g margarin
7½ dl vetemjöl
1 ägg

Smält 1 msk margarin. Smula jästen i en bunke. Slå på mjölken i det smälta margarinet, salt och socker. Blanda i 7½ dl vetemjöl. Arbeta degen i en bunke så den blir jämn och smidig. Täck den med folie och ställ den kallt i 4-5 timmar.

Tag fram margarinet ur kylskåpet så det får rumstemperatur. Mjöla bakbordet. Lägg upp degen och platta till den till en rektangel. Mjöla brödkaveln. Kavla ut degen så den mäter 30x40 cm.

Skär tunna skivor av margarinet. Bred ut dessa på ena halvan av degen. Lämna ca 1 cm fri från margarin. Vik upp den margarinfria delen över margarindelen. Kläm till lite i kanterna. Gör nu tre treslag (vik degen i tre lager). Låt degen vila i kylskåpet i 20 minuter. (Eller täck med folie och låt stå över natten)

Kavla ut degen till en rektangel ca 1 cm tjock. Smörj in en bakplåt med margarin. Skär ut trianglar med en sporre eller kniv. Rulla ihop dem löst och placera på plåten. Lägg en handduk över och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme. Sätt ugnen på 250°.

Vispa upp ägget och pensla bröden. Grädda i ca 12 minuter.