Festbröd (2 st)

Dekor
50 g jäst
5 dl mjölk, 37°
75 g margarin
2 tsk salt
2 msk flytande honung
13 dl vetemjöl
Fyllning:
2 rödlökar
15 svarta kärnfria oliver
3-4 tomater
1 paket bacon
1 tärning örtgården basilika
2½ dl riven lagrad ost

Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta tills degen känns smidig. Låt jäsa under bakduk cirka 45 minuter.

Skala och hacka löken. Halvera oliverna. Klipp baconet i mindre bitar. Fräs oliver, lök, bacon och örttärning i matfett.

Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela i två bitar. Kavla varje bit till en cirka ½ cm tjock kaka. Lägg på skivade tomater och fördela röran på tomaterna. Strö över riven ost. Rulla samman som en rulltårta från långsidan. Lägg på bakplåtsklädd plåt. Låt bröden jäsa övertäckta cirka 20 minuter. Skåra bröden och strö över lite grovt salt. Grädda i nedre delen av ugnen på 250° cirka 10 minuter och därefter 25 minuter i 200°. Låt svalna på plåten.