Finskt bröd (20 st)

Dekor
5 dl filmjölk
50 g jäst
1½ tsk salt
½ dl sirap eller honung
12-13 dl mörkt lantbrödsmjöl
(2-3 tsk anis, fänkål eller brödkrydda)

Värm filmjölken till 37º. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av filmjölken. Tillsätt resten av filen, salt, sirap eller honung, eventuella brödkryddor och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt 45-60 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 10 bitar. Rulla dem till bullar. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Platta till bullarna med mjölad hand och nagga dem med gaffel. Jäs under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225º. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.