Hönökakor (8 st)

Dekor
1 pkt jäst, 50 g
50 g smör
1 liter mjölk
3/4 dl sirap
1 msk salt
8 dl rågsikt
ca 18 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm upp tills fingervarmt. Tillsätt vätskan över jästen och rör tills jästen har löst upp sig. Blanda i sirap, salt, rågsikt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en deg som släpper från kanterna från bunken. Låt jäsa under duk i 40 minuter.

Dela degen i 8 delar. Kavla ut till en stor rundel som får plats på en plåt ca 30-40 com i diameter. Lägg på bakplåtspapper och picka kakan. Låt jäsa i 20 minuter under duk. Sätt ugnen på 275º. Baka kakan i övre delen av ugnen i 3-5 minuter.