Knäckebröd (ca 38 st)

Dekor
¼ paket jäst
3 dl vatten
25 g rumsvarmt smör/margarin
1 tsk salt
1 tsk malda brödkryddor
ca 6½ dl mörkt lantbrödsmjöl

Smula ner jästen i degbunken och tillsätt den fingervarma vattnet. Rör om tills jästen är upplöst. Klicka ner matfettet och tillsätt kryddorna. Blanda i mjölet och arbeta till en smidig deg. Täck bunken med en bakduk och låt vila i 30 minuter. Sätt ugnen på 250º.

Mjöla bakbordet. Kavla ut bitar av degen mycket tunt. Mot slutet använder du en kruskavel. Ta ut runda plattor med ett mått, cirka 15 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten av varje kaka. Lägg brödet på bakplåtspapper. Värm plåtarna i ugnen. Dra över bakplåtspappren med bröden till de heta plåtarna. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter.