Kolatårta (10-12 bitar)

Dekor
Botten:
250 g margarin
1½ tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
5 dl havregryn
2 dl strösocker
150 g mörk choklad

Kolakräm:

½ dl strösocker
½ dl sirap
1½ dl grädde
1 msk smör
Fyllning:
3 dl vispgrädde

Chokladfrostning

50 g margarin
3 dl florsocker
5 msk kakao
2 msk grädde
1 äggvita

Smält margaringet i en rymlig kastrull. Låt det svalna något. Blanda bakpulver, vetemjöl, havregryn och socker i en skål och rör sedan ner i smöret. Täck en påt (30*40 cm) med bakplåtspapper. Häll massan på plåten och tryck ut till en rektangel så att den täcker hela plåten. Grädda i mitten av ugnen cirka 10-15 min i 200°. Dela kakan på mitten med en vass kniv när den fortfarande är varm. Låt svalan på galler. Smält chokladen i vattenbad och pensla över kakan så att ena sidan blir glaserad.

Blanda alla ingredienser till kolakrämen i en kastrull. Koka på svag värme under omrörning cirka 20 minuter tills den tjocknat. Bred kolakrämen på en av kakorna ovanpå chokladen. Spara lite att ringla över vid garneringen (2-3 msk).
Vispa grädden och lägg över kolakrämen. Lägg på den andra kakan med chokladsidan ner mot grädden.

Smält margarinet till frostningen i en kastrull och ta bort från värmen. Blanda ner florsocker, kakao och grädde. Rör tills smeten är kall. Vispa äggvitan till fast skumm och vänd ner i frostningen. Bred över kakan (en del spritsas om man vill). Ringla ett fint mönster av kolakrämen.