Kruskabröd (2 st)

Dekor
1-2 dl kruskakli
1 dl havregryn
3 dl vatten
2 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
2 msk olja
5 dl grahamsmjöl
4-6 dl vetemjöl (helst special)

Mät upp kli, havregryn och vatten i en bunke. Rör om och låt svälla cirka 30 minuter.

Värm vattnet till 37º. Smula sönder jästen och rör ut den med vattnet. Häll det i bunken med kli och havregryn. Tillsätt övriga ingredienser. Spara lite av vetemjölet till utbakningen. Arbeta ihop till en kraftig deg. Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i två delar och forma till runda eller avlånga bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i smorda formar. Jäs under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200º. Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter. Låt brödet svalna övertäckt på galler.