Lángos (15 st)

Dekor
4 dl vatten
2 kokta potatisar
¼ paket jäst
1 msk salt
8-9 dl vetemjöl

Fritering: ¾ liter olja med neutral smak


Värm vattnet till 37º. Mosa potatisarna. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt salt, potatis och mjöl. Arbeta ihop till en fast deg. Låt jäsa övertäckt cirka 1 timma. Tag upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den till en platta cirka 30x50 cm. Skär den i 15 rutor och skär ett hål i mitten på varje platta. Jäs under bakduk cirka 20 minuter. Hetta upp oljan i en gryta till 180º. Lägg i några degbitar i taget och fritera dem gyllenbruna. Tag upp brödet och låt dem rinna av på hushållspapper. Strö över lite vitlökssalt och servera dem nyfriterade med en klick crème fraiche och storkornig rom. Köttfärsröra är också gott till.