Latmansbröd (24 rutor)

Dekor
50 g jäst
5 dl vatten, 37°
1 tärning örtgården basilika
25 g smör eller margarin
1 tsk salt
2 msk flytande honung
250 g kesella
2 dl grahamsmjöl
13 dl vetemjöl
1½ dl kärnfria oliver

Smula ner jästen i en bunke. Låt örttärningen lösas upp i vattnet. Häll vattnet över jästen och rör tills den har löst upp sig. Tillsätt matfett, salt, honung, kesella och nästan allt mjöl. Och arbeta degen smidig. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda in finhackade oliver. Låt jäsa övertäckt på dragfri plats cirka 40 minuter.

Stjälp upp degen på en bakplåtsklädd långpanna. Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. Dela degen i 24 rutor. Låt plåten jäsa övertäckt cirka 20 minuter. Grädda mitt i ugnen (225°) cirka 15 minuter. Låt brödet kallna under bakduk.