Lingonbröd (4 st)

Dekor
50 g margarin
4 dl mjölk
2 dl rårörd lingonsylt
50 g jäst
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
2 dl vetemjöl
ca 9 dl rågsikt

Smält margarinet, tillsätt mjölk och lingonsylt och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och tillsätt en del av degvätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vätskan, saltet, solrosfröna och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 30 minuter.

Arbeta degen ytterligare och stjälp upp den på bakbordet. Dela degen i fyra delar. Forma varje del till runda platta kakor cirka 16 cm i diameter. Lägg på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa 40 minuter. Grädda strax under mitten i 225º varm ugn cirka 12 minuter. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.