Mockatårta (14 bitar)

Dekor
Tårtbotten:
4 ägg
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
125 g smält smör
1 msk kaffepulver löst i
½ msk kokande vatten
Fyllning:
1½ dl socker
1 dl vatten
1 msk kaffepulver
5 äggulor
225 g smör
2 tsk vaniljsocker

Garnering:

3 dl vispgrädde
1 tsk kaffepulver

Gör gärna tårtan dagen innan den ska serveras så den får "mogna".

Smörj en rund form 22-24 cm i diameter. Värm ugnen till 175°. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Sikta i mjölet. Rör ner det avsvalnade smöret och kaffelösningen. Grädda ca 40 minuter. Låt svalna på galler.

Koka socker och vatten till en sockerlag. Sjud tills sockret löst sig och sedan ytterligare ett par minuter tills lagen fått en lite trådig konsistens. Smaksätt med kaffepulvret. Vispa upp gulorna och vispa i sockerlagen. Fortsätt vispa tills blandningen kallnar och blir pösig. Arbeta smöret smidigt i en annan skål. Ta i en sked äggsmet i taget och rör tills blandningen är jämn. Smaksätt med vaniljsocker. Vill man ha mer smak på krämen kan man blanda i en matsked rom.

Dela kakan i tre bottnar. Bred moccakrämen på bottnarna och lägg ihop. Vispa grädden pösig och smaksätt med kaffepulver som först sötts i en mortel. Klä tårtan med grädde och spritsa sedan grädden i små rosor på kakan. Garnera eventuellt med chokladkaffebönor.