Päronpaj (4 port)

Dekor
Mördeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk socker
1 msk vatten
Fyllning:
4 stora päron
2 msk smör
½ dl socker
2 ägg
2 äggulor
3 dl vispgrädde
½ dl socker
1 dl skalade, osaltade pistaschnötter

Sätt ugnen på 200º. Blanda ingredienserna till mördegen och tryck ut i en pajform. Förgrädda pajskalet i cirka 8 minuter.

Skala och kärna ur päronen och skär i klyftor. Hetta upp smöret och sockret i en stekpanna och stek päronen tills de börjar få lite fäärg. Fördela dem i botten på pajskalet. Blanda äggen, äggulorna, grädden och sockret i en bunke. Hacka och tillsätt pistaschnötterna. Häll blandningen över päronen. Grädda i ugnen cirka 30 minuter.

Servera pajen ljummen med lättvispad grädde eller vaniljglass.