Rågbröd med lingon (1 st)

Dekor
punkt 7 dl grovt rågmjöl
punkt 5 dl kokande vatten
punkt 50 g jäst
punkt ¾ dl filmjölk eller yoghurt
punkt ½ dl rårörda lingon
punkt 2 tsk salt
punkt 2 msk sirap
punkt ca 7 dl vetemjöl, gärna special

Sätt ugnen på 175°.

Häll rågmjölet i en bunke och häll på det kokande vattnet. Rör om till en tjock gröt. Lägg över en bakduk och låt stå och svalna till 37° eller gärna längre, t.ex. över natten.

Rör ut jästen i filen. Häll blandningen i bunken. Tillsätt lingon, salt och sirap. Blanda om. Arbeta in vetemjöl till en fast och smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i 1 timme. Tag upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Forma degen till en rundlimpa. Lägg den på en bakplåtspapperklädd plåt. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter. Grädda limpan i den nedre delen av ugnen tills den fått fin färg cirka 1-1½ timme. Låt limpan svalna inlindad i en bakduk. Vänta gärna ett dygn innan den skärs upp.