Sätt ugnen på 175°.
Häll rågmjölet i en bunke och häll på det
kokande vattnet. Rör om till en tjock gröt. Lägg över en bakduk och låt
stå och svalna till 37° eller gärna längre, t.ex. över natten.
Rör ut jästen i filen. Häll blandningen i
bunken. Tillsätt lingon, salt och sirap. Blanda om. Arbeta in vetemjöl
till en fast och smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i 1 timme. Tag upp
degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Forma degen till en
rundlimpa. Lägg den på en bakplåtspapperklädd plåt. Låt jäsa övertäckt ca
40 minuter. Grädda limpan i den nedre delen av ugnen tills den fått fin
färg cirka 1-1½ timme. Låt limpan svalna inlindad i en bakduk. Vänta gärna
ett dygn innan den skärs upp. |