Sillabröd (2 st)

Dekor
Steg 1, skållning
  • 60 g linfrön
  • 200 g fint rågmjöl
  • 8 g kummin
  • 300 g hett kaffe
Steg 2
skållningen från steg 1
300 g vatten
250 g fint rågmjöl
30 g jäst
450 g vetemjöl med hög proteinhalt
100 g mörk sirap
125 g muscovadsocker
25 g havssalt

Steg 1
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, häll på det heta kaffet och rör om ordentligt till en tjock gröt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till skållningen kallnat. Skållningen håller i tre dagar i kylen.

Steg 2
Blanda skållningen med vattnet, rågmjölet och jästen och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så lång tid. Låt degen vila i 1 timme. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i ytterligare 10 minuter i maskin, eller minst dubbelt så lång tid för hand. Låt degen vila i 1 timme. Sätt ugnen på 180º. Lägg upp degen - den ska vara kladdig - i två smorda brödformar (ca 30x10 cm). Låt jäsa i 1 ½ - 2 timmar.

Lägg ett bakplåtspapper och en plåt med tyngd ovanpå brödformarna. Ställ in bröden i ugnen och grädda dem i drygt 1 timme eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Stjälp upp brödet på galler. Vira in dem i plastfolie när de svalnat något och låt de mogna till nästa dag.