Värm mjölken till 37º. Smula sönder jästen i en
bunke. Rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av mjölken,
olja, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig
deg. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Tag upp degen på mjölat
bakbord och knåda lätt. Forma till en rund bulle. Platta ut den i en
rund smord form (22 cm i diameter). Jäs under bakduk ytterligare 30
minuter.
Värm ugnen till 225º. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 25
minuter. Täck över brödet med ett smörgåspapper om det ser ut att
bli mörkt. Tag brödet ur formen. Grädda det med botten upp ett par
minuter så att ytan torkar till och får lite färg. Låt brödet
kallna på galler under bakduk. Skär bort skorpan så att brödet blir
plant. Skär det sedan i 3 bottnar. |