Smörgåstårtsbröd

Dekor
3 dl mjölk
25 g jäst
1½ msk olja
¾ tsk salt
1 msk socker
7-8 dl vetemjöl

Värm mjölken till 37º. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut med lite av degspadet. Tillsätt resten av mjölken, olja, salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Forma till en rund bulle. Platta ut den i en rund smord form (22 cm i diameter). Jäs under bakduk ytterligare 30 minuter.

Värm ugnen till 225º. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter. Täck över brödet med ett smörgåspapper om det ser ut att bli mörkt. Tag brödet ur formen. Grädda det med botten upp ett par minuter så att ytan torkar till och får lite färg. Låt brödet kallna på galler under bakduk. Skär bort skorpan så att brödet blir plant. Skär det sedan i 3 bottnar.